lauantai 21. helmikuuta 2015

Rapeat sämpylät




Tosi helpot ja superherkulliset sämpylät syntyvät melkein itsestään. Taikina sekoitetaan illalla ja paistetaan aamulla sämpylöiksi. Alkuperäinen ohje on Sikke Sumarin, omaan versiooni olen lisäillyt erilaisia siemeniä, leseitä ja jauhoja. Resepti on loistava; ensimmäistä kertaa kotikeittiön sämpylähistoriassa sämpylät ovat pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. Vapaapäivä on ihana aloittaa sämpylän tuoksussa!

Rapeita sämpylöitä aamuksi

7,5 dl vettä
1 rkl suolaa
1 rkl hunajaa

15 g kuivahiivaa
2 dl ruisjauhoa
3,5 dl spelttijauhoa
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kauraleseitä
1 dl mysliä
0,5 dl kuivattuja karpaloita
7-8 dl vehnäjauhoa

Sekoita suola ja hunaja lämpimään veteen. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää sitten loput ainekset isolla lusikalla sekoittaen. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan; taikinan täytyy olla melko löysää. Jauhoja ja muita kuivia aineita tulee taikinaan yhteensä noin 15 dl. Kuivien aineiden ja jauhojen sisältöä voi muunnella, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana. 

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Lämmitä uuni 230 asteeseen. Nostele taikinasta kostutetuilla käsillä sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle ritilälle. Sivele sämpylöiden päälle juuri ennen paistoa vettä, se rapeuttaa sämpylöiden pintaa. Paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä sämpylöitä hetki ennen tarjoilua, mutta älä peitä niitä liinalla, jotta rapeus ei katoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti