maanantai 16. helmikuuta 2015

Tom kha




Tom kha on lämmittävä thaimaalainen keitto. Keiton pointti on sen loistavan makuinen liemi, sitä tekee mieli ottaa aina yksi kauhallinen lisää. Kriittisintä on kasvisten oikea kypsyys; niitä ei saa keittää liian pehmeiksi. Mitään muuta kriittistä keittoon ei sitten liitykään. Keiton valmistus (ja syöminen) sujuvat kaikkein leppoisimmin hyvässä ystäväseurassa, kuten tällä kertaa. 


Tom kha tofu

4 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 paprika
1/2 parsakaalia
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
tuoretta pinaattia
1 punainen chili
pala inkivääriä
sitruunaruohoa (tai sitruunaruohotahnaa purkista)
1 paketti tofua
2 rkl punaista currytahnaa
2 rkl kalakastiketta
2 tlk kookosmaitoa
1 limen puristettu mehu
Öljyä paistamiseen

Esikäsittele vihannekset. Leikkaa porkkana, kesäkurpitsa, paprika, parsakaali paloiksi. Lohko sipuli. Pilko chili, valkosipuli ja inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää currytahna. Paista hetki. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja sipuli. Paista hetki. Lisää sitten 1 tölkillinen kookosmaitoa ja porkkana, paprika ja kesäkurpitsa. Keitä 10 minuuttia. Lisää sitten toinen tölkki kookosmaitoa, parsakaali, sitruunaruoho ja kalakastike sekä pari desilitraa vettä. Keitä vielä 10 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa tofu ja limen mehu sekä pinaatin lehdet. Vältä kasvisten keittämistä ylikypsiksi! Tarkista lopuksi maku, lisää tarvittaessa kalakastiketta ja hieman sokeria. Tarjoile keitto esimerkiksi cashewpähkinöiden ja korianterin kanssa. Riisinuudeli sopii myös hyvin keiton lisäkkeeksi; upota nuudeli kiehuvaan veteen 2 minuutiksi, annostele se lautasille ja kaada päälle keittoa. 

Keittoa voi muunnella korvaamalla tofun lohella ja katkaravuilla. Lisää ne tofun tavoin keittoon keittämisen loppuvaiheessa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti